Geleceğin elektrikli araç mühendislerinin yetişmesi için çalışmalar hızlanıyor
Geleceğin elektrikli araç mühendislerinin yetişmesi için çalışmalar hızlanıyor
KONYA – Elektrikli araçların yaygınlaşmaya başlaması ve ulusal araba TOGG’un da üretime geçmesiyle birlikte bu alanda görev alacak mühendis ihtiyacının karşılanması için çalışmalar hızlanıyor.
Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’nde, elektrikli araçlarla ilgili hem akademik hem de araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla daha ileri noktalara gidilmesi planlanıyor. Tıpkı vakitte süratle gelişen elektrikli araç teknolojisi ile yerli ve ulusal araba TOGG’un üretime geçmesiyle elektrikli araç kategorisinde oluşabilecek yetkin ve özgüvenli mühendis ihtiyacının karşılanması hedefleniyor. Konya’da SÜ Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin yaptığı ve TEKNOFEST 2022’de görsel tasarım mükafatı alan elektrikli araç üzerindeki çalışmalar da devam ediyor.
“Elektrikli araç kategorisinde mühendis ihtiyacını sağlamak adına çalışma yürütüyoruz”
Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kısmı Dr. Öğretim Üyesi Hakan Terzioğlu, Ulusal ve Yerli Sancak Topluluğu olarak TEKNOFEST çerçevesinde geliştirdikleri elektrikli araç üzerinde çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, “Elektrikli aracımızın içerisinde motorumuz, Batarya İdare Sistemimiz (BMS), yerleşik şarj ünitemiz büsbütün öğrenci arkadaşların emekleri sonucu oluşan ve yerli olarak söz edilen çerçeve içerisinde yer almaktadır. Her geçen gün bu çalışmalarımızı devam ettirerek akademik ve AR-GE manasında daha ileriye gitmeye çalışıyoruz. Bu birebir vakitte Ulusal Teknoloji Atılımı çerçevesinde öğrenci arkadaşların yetişmesini sağlıyor. Hasebiyle öğrenci arkadaşlarımız bu alanda yetişerek, elektrikli araç kategorisinde olan mühendis gereksinimini altyapı olarak sağlamak, uzman ve özgüvenli mühendis yetiştirme ismine bir çalışma yürütüyoruz. Yapmış olduğumuz bu araçla TEKNOFEST 2022 çerçevesinde görsel tasarım mükafatı alarak yapmış olduğumuz çalışmayı bir nebze de olsa kıymetli hale getirdik. Lakin asıl olan öğrencilerimizin gece gündüz demeden bu noktada efor, emek sarf etmesi. Ulusal ve manevi hisler içerisinde bu işi sahiplenerek kendilerini geliştirme manasında özveri göstermeleri bizim en büyük karımız oldu. Hasebiyle bu alandaki çalışmalarımız her geçen gün artarak devam edecek” dedi.
Fakülte öğrencileri tarafından yapılan elektrikli araç hakkında bilgiler veren Hakan Terzioğlu, “Yapmış olduğumuz bu araç, sürücüyle birlikte yaklaşık 240 kilogram tartıya sahip. Kendi dizaynımız olan 2 kiloWattlık HUB motor tasarımı var. Tek motorla, tahrik gücüyle biz bunu denetim ediyoruz. Tıpkı vakitte batarya kontrol sistemi olarak isimlendirdiğimiz elektrikli araçların batarya kısmına ilişkin olan elektronik devre tasarımı da öğrenci arkadaşlarımızın gerçekleştirmiş olduğu bir çalışma. Aracımızda hazır şoför kullanıyoruz. Mevcut yapı itibariyle 60 kilometrenin üzerinde bir suratı alan itibariyle denemiş bulunmaktayız fakat güvenlik itibariyle bu düzeylere çok çıkmak istemiyoruz. Araç tasarım itibariyle ve yaptığımız denemeler sonucunda bu suratı yaptığını biliyoruz. Bununla birlikte yerleşik şarj ünitesi olarak BMS’mizi şarj edeceğimiz devremizin de kendimize ilişkin bir tasarımı kelam konusu. Şarj istasyonumuzu da kendimiz oluşturmuş durumdayız. Bununla bir arada dizaynını makine mühendislerimiz, endüstriyel tasarımcılarımızla birlikte yaptık” ifadelerini kullandı.
“Ülkemize genç, alanında ehil mühendisler yetiştirmek için gece gündüz çalışmalar devam ediyor”
Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şakir Taşdemir ise, fakültenin mühendislik bölümlerinden oluştuğunu ifade ederek, “Bu çerçevede hocalarımız ve öğrencilerimiz Türkiye’nin vizyonu doğrultusunda çalışmalarına devam etmekte. Ülkemize genç, alanında yetkin mühendisler yetiştirmek için gece gündüz çalışmalar devam ediyor. Elektrikli araç da Türkiye’nin vizyonu çerçevesinde değerli bir yer tutmaktadır. Bu laboratuvarda bulunan arkadaşlarımız danışmanları ve hocalarının verdikleri misyonları yerine getirerek alanında uygun üretimler ve prototipler geliştirmeye çalışmaktadır. Danışman hocalarımıza ve öğrencilerimize her türlü takviyesi vermeye çalışıyor, takviye oluyor ve motivasyon sağlıyoruz” diye konuştu.