Kadıköy’de Bisikletçiye Çarpan Sürücünün Yakalanması İçin Online İmza Kampanyası Başlatıldı
KADIKÖY Bostancı’da bisikletli Doğanay Güzelgün’ün hayatını kaybettiği kazayla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Kaçan sürücünün yakalanması için internet üzerinden imza kampanyası başlatıldı.
Kadıköy’de 18 Temmuz Salı sabahı polisten kaçan Temel Ünlü’nün kullandığı otomobile çarpılması sonucu bisikletli Doğanay Güzelgün ağır yaralandı. 51 yaşındaki Güzelgün kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Kaçan sürücüyü arama çalışmaları sürerken olayla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Polisten alınan bilgiye göre, zanlının 2 cep telefonu olduğu ve birini kaçarken arabasında bıraktığı ortaya çıktı. Yerine teslim olmaya gelen Mehmet Can Ç.’nin evinde arama yapılırken, şüpheli Ünlü’nün diğer cep telefonu bulundu. Öte yandan zanlıyı yakalamak için 4 eve daha baskın yapıldığı öğrenilirken, Temel Ünlü’nün 11 sabıka kaydı olduğu öğrenildi. Ayrıca zanlının bir an önce yakalanması için internet üzerinden imza kampanyası başlatıldı.
“SÜRÜCÜNÜN İSTANBUL’DA BULUNAMAMASI ŞAŞIRTICI”
Bisikletçiler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, “Çok üzücü. İstanbul’da bunca gün sonra sürücünün bulunamaması inanılmaz. Change.org’dan imza kampanyası başlatıldı. Arkadaşları yapılması gerekeni yapıyor. Destek olmaya çalışıyoruz” dedi.
“BİSİKLET CEZALARINA YÖNELİK CEZALAR ARTIRILMALIDIR”
Bu tür kazaları azaltmak için birçok girişimde bulunduklarını söyleyen Suyabatmaz, “Öncelikle sürücü kurslarında sürücü adaylarına bisikletle ilgili daha fazla bilgi verilmeli. Avrupa’da olduğu gibi ilkokullarda trafik dersinin bisikletle verilmesine yönelik girişimlerimiz var. , sürücüler eğitilsin diye.11 yaşına gelince bisiklet kullanabileceğini söylüyor.Ancak bu yetkinliği elde etmek için trafik eğitim parkları piyasaya çıkmış durumda.Ne yazık ki birden fazla parkta bisiklet eğitimi yapılmıyor. Bunlar bizim sorunlarımız. Bunların ortadan kaldırılması için yasal düzenlemelerin değiştirilmesi gerekiyor. Ayrıca bisikletlere yönelik kabahatlere verilen cezalar artırılmalı. Maalesef cezaların çok yetersiz olduğunu görüyoruz. Bu da bizi üzüyor” dedi.
“GEÇEN HAFTADAN BERİ İETT GARAJLARINDA EĞİTİM VERİYORUZ”
Murat Suyabatmaz, “Avrupa Birliği’nde gelişmiş ülkelerdeki yasal düzenlemelerin aynısının Türkiye’de de olmasını diliyoruz. Bu konudaki girişimlerimiz devam ediyor. İETT kaptan şoförleri için de 1 aylık bir eğitime başladık. Geçen haftadan beri İETT garajlarında eğitim veriyoruz.Bunlara karşı nasıl davranmaları gerekiyor,nelere dikkat etmeleri gerekiyor,bisikletçilerin yasal hakları nelerdir,araç.Bunları anlatıyoruz.Eğitim birçok konunun birbirine bağlandığı nokta sonunda. Kurallar ve uyulması zorunludur.Bisiklet motorsuz bir araçtır.Yolda hareket etme hakkı vardır.11 yaşından büyük herkes bisiklet kullanabilir.Yolda olabilir.Motorlu araçlara aynen muamele etmemiz gerekiyor. Nasıl davranılırsa biz de bunu öğretmeye çalışıyoruz.Bunun için aslında İçişleri Bakanlığı nasıl kamu hizmeti ile yaya geçitlerinde yayaların haklarını aynen anlatmışsa, bisikletçilerin haklarının da kamu spotları üzerinden anlatılması gerektiğini düşünüyoruz. reklamlar ve bu hakların geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Güvenlikle diyaloğumuz yok. Çünkü görevlerini yaptıklarına inanıyoruz. Bu yüzden bu bahiste bir şey sormamız gerektiğini düşünmüyorum. Aslında yetişmeye çalıştıklarına inanıyorum. Yakalanınca bilgi verileceğinden eminim” dedi.