Erzincan’da öğrencilerin serada organik sebze üretimi
ERZİNCAN’daki Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, okul bahçesindeki 300 metrekarelik serada rokadan ıspanağa, maruldan turp’a kadar pek çok sebze yetiştiriyor. Mevsimine göre sebze yetiştiren öğrenciler, hem seracılık mesleğinin inceliklerini öğreniyor hem de ek gelir elde ediyor. Öğrencilerin haftanın 5 günü uygulama alanlarında ürettiği organik sebzeler, uygun fiyatlarla bölge halkı tarafından satın alınıyor.
Kentte tarımsal üretimde ölü dönem olarak kabul edilen Ocak ve Şubat aylarında bölgede seracılığın gelişmesine katkı sağlamak ve çiftçilere örnek olmak amacıyla çalışmalar yapan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri seralarda ürettikleri ürünleri teorik ve uygulamalı olarak hasat etmeye başladılar. Öğrenciler aldıkları teorik eğitimin ardından tohumdan fideye, fideden sebzeye dönüşen ürünlerin her aşamasında yer alarak üretim yapıyorlar.
Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Karataş, “Okulumuzda 3 alanımız var. Hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği, laboratuvar ve tarım alanı. Şu anda uygulama alanımız olan seradayız. Öğrencilerimiz burada. 300 metrekarelik serada tarım alanıyla ilgili öğretmenlerimizin rehberliğinde öğrendikleri teorik dersleri öğrenmek.Uygulamamızda öğrencilerimiz öğretmenlerimiz eşliğinde ürünlerimizin ekiminden ekimine kadar sıfırdan dahil oluyorlar, sulama ve sunum. Ürünlerimizi burada döner sermayemiz aracılığıyla öğretmenlerimize, velilerimize ve Erzincan halkının hizmetine sunuyoruz. Yeşil soğan fiyatı 10 TL, kıvırcık marul 10 TL, dereotu 10 TL.”, maydanoz 10 TL. , roka, tere 10 TL, fındık ve turp 7,5 TL, ıspanak da var ama henüz satış dönemine gelmediği için fiyatı belli değil” dedi.
HER YIL 50 MEZUN
Okul Müdür Yardımcısı Abdullah Çiftçi, okuldan her yıl 50 öğrencinin mezun olduğunu belirterek, “Mezun olan öğrenciler kendi alanlarında birçok yerde teknisyen ünvanıyla çalışıyorlar. Eksi 20 dereceyi gören bir bölgedeyiz. Bu sıcaklıklarda serin iklim sebzeleri yetiştiriyoruz. Yetiştirdiğimiz ürünleri de okulumuzun döner sermayesi aracılığıyla pazarlıyoruz.” Böylece ülkemiz ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Serin iklim bitkileri yetiştirdikten sonra ilkbaharda da fide üretimi yapıyoruz. Daha sonra yaz aylarında burada domates, biber, patlıcan gibi ürünleri üretip kış sebzeleri ekimine başlıyoruz. Burada yılın 8 ayı aktif olarak üretim yapıyoruz. “Şu anda 10’a yakın sebze çeşidi ürettik. Dünyada gelişen tarımdaki teknik ve teknolojiyi yakından takip eden gençlerin, bu gelişmeleri önce öğretmenlerimize, sonra öğrencilerimize öğretmeleri ile bu alandaki gelişimi hızlandırıyoruz. Bölgemizdeki tarım meslek lisesi olarak bölgedeki çiftçilerimize ivme kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.
‘BİZİM İÇİN ÇOK FAYDALI’
Serada ekimden hasada, sulamadan gübrelemeye kadar tüm işlemleri kendilerinin yaptığını söyleyen öğrencilerden Çilem Uludağ (16), “Okulda teorik derslerimizi öğrendikten sonra burada pratik derslere geliyoruz. bilgimizi harmanlıyoruz. Serada birçok işimiz var. Ekimden hasada kadar bu işlerin tüm bakım ve işlemlerini, Sulama ve gübrelemeyi yapıyoruz. Öğretmenlerimiz bize ne yapmamız gerektiğini söylüyor. Ne yapmamız gerekiyorsa onu yapıyoruz. öğretmenlerimizin yardımıyla okulumuzdaki ürünlerimizi hasat zamanı geldiğinde öğretmenlere, öğrencilere ve almak isteyen halka satıyoruz. Burada öğrendiklerimiz günlük hayatımızda da bize fayda sağlıyor. Birden fazla öğrenci arkadaşımız Köyde yaşayanlar, “Orada yaşadıkları için ailelerine bahçe bakımında da yardımcı oluyorlar” dedi.
OKULDA ÖĞRENDİKLERİNİ AİLESİYLE PAYLAŞTI
Ailesinin çiftçilik yapması nedeniyle okulda öğrendiği bilgileri kendi arazisinde uyguladığını belirten öğrencilerden Ulaş Ercan (15), “Benim bu okula gelme amacım buydu. Bu yaz ben de Gübreleme konusunda okulda öğrendiğim gübre tankı modelini aileme gösterdim ve bilmediğimiz bir tekniği öğrendik. Aileme tarım alanında ders verdim.” “Ben de katkıda bulundum. Okulda öğrendiklerim işime yarıyor” dedi.